Vi hjälper dig att hitta rätt hästsadel för dig och din häst.

En bra hästsadel ska vara bekväm för både dig och hästen. Det finns också mycket annat att tänka på för att sadeln ska vara perfekt. Här får du hjälp att hitta den bästa hästsadeln.

Hästsadelns historia

Ryttare i Asien och Sibirien började använda sig av sadlar för över 2500 år sedan. Till en början hade man enkla filtar som fästes med ett band runt hästen. Den moderna western-sadeln utvecklades på 1500-talet av spanjorer som kom till Amerika och observerade mexikanska ryttare.

Fransmännen tyckte om att rida stiligt och hade sin egen sadeldesign redan på 1600-talet. I England framställde man också en egen variant på 1700-talet för att aristokrater lättare skulle kunna jaga och ta sig runt på landsbygden.

Hästsadelns många delar

En viktig del av hästsadelns utveckling var tidigt att göra den så funktionell som möjligt, samtidigt som den känns bra för ryttare och häst. Idag består hästsadlar av bland annat:

  • Sadelbom - en läderklädd stomme av metall eller trä som är formad efter hästens rygg
  • Sittyta - en djup, rundad del med ett fram- och bakvalv
  • Bossor - kuddliknande formationer som ger stadga och ett jämt tryck över hästryggen
  • Vulster - sitter nedanför framdelen och skyddar ryttarens knän
  • Stigläder - remmar som stigbyglarna fästs vid
  • Sadelgjord - en bred rem som sitter mot hästens bröst och håller sadeln på plats med spännen

Till det kommer andra saker som ett schabrak som läggs under sadeln, stigbyglar, sadelhängare och skötselprodukter. Sadlar kan också vadderas och fyllas ut med särskilda kuddar vid behov.


Olika sorters hästsadlar

Tänker du galoppträna eller är det dressyr och hopp som gäller? Det finns flera olika sorters sadlar som är specialgjorda för olika aktiviteter.

1. Hoppsadel

En lite mindre sadel som ger större rörelsefrihet åt ryttaren, samtidigt som den är mycket stabil och väl vadderad för att skydda knän och hästryggen.

2. Galoppsadel

En platt, lätt och mycket liten sadel med korta stigläder. Här ska ryttaren och hästen "bli ett" för att minska på luftmotståndet och öka kontrollen.

3. Dressyrsadel

Vid dressyr är det viktigt att ryttaren kan kommunicera med hästen med lätta tryck. Därför är sadeln utformad så att benen ligger tätt utmed hästens sidor, samtidigt som den har extra stabilitet med ett högre bakvalv.

4. Allroundsadel

Bra för dig som helt enkelt tycker att det är kul att rida och gärna gör lite varje. Något större, bekväm och med bra djup som ger stadga.


Så väljer du rätt hästsadel

Efter att du har bestämt vilken typ av sadel du är intresserad av är det dags att anpassa valet efter dig och hästen. Din kroppsvikt och längd är till exempel faktorer att ta med i beräkningen, såväl som hästens storlek och kroppsform - allt ska vara i proportion. En sadel brukar väga i genomsnitt 7-8 kg men det kan variera åt båda hållen beroende på vilken typ det är.

1. Rätt passform

En sadel ska aldrig glida omkring eller ligga för tight över hästens manke. Du bör kunna få in ett par fingrar mellan sadeln och manken. Om du ska rida på en mindre häst, en ponny eller en islandshäst är det viktigt att sadeln inte är för lång för deras korta ryggar. Med en gelsits kan viktfördelningen jämnas ut och fungera stötdämpande vid behov.

2. Hur sitter du på sadeln?

Om du är en ryttare som sitter rak i ryggen, exempelvis vid dressyr eller lugnare turer, är det bättre att ha en bred sadel. Hade du däremot tänkt rida galopp och sitta mer framåtlutad är en lång sadel att föredra.

3. Hästsadel till barn

För de yngsta ryttarna krävs mycket mindre sadlar. De flesta barn brukar börja med att rida på småhästar, och då kan en så kallad ponnyputa passa perfekt. Den är mjuk och stabil och har förhöjningar både fram och bak som ger en trygg och stabil sits. Ett annat alternativ är en bomlös sadel som är extra sköna att rida på och som även passar vuxna som rider på mindre hästar.

4. Hästsadelns material och färg

Förr tillverkades allt av läder men idag finns det också andra alternativ som syntetläder eller plast. Idag finns sadlar i regnbågens alla färger - det påverkar inte kvaliteten utan är helt enkelt en smakfråga.


Vad kostar en hästsadel?

Hästsadlar brukar börja på omkring 20 000 kronor och uppåt. Till det kommer många tillbehör, exempelvis stigbyglar som kan kosta mellan 500 - 2000 kronor, schabrak som ligger på minst 1000 - 1500 kronor och grimmor som kostar runt 300 - 500 kronor. Du kan också hitta bra, begagnade sadlar för mycket mindre.

Oavsett vad du väljer är det dock viktigt att den passar perfekt då en illasittande sadel kan skada både dig och hästen. Det finns många bra sadeltillverkare med gott renommé, exempelvis Lippo, Passier, Eques och Thorowgood.

Glöm inte skötseln

En välskött hästsadel kan hålla livet ut. Är den gjord av läder bör du regelbundet smörja in den med läderfett och det finns särskilda sprayer som kan användas för rengöring av olika material.

Tänk också på att en sadel slits med tiden och kan behöva stoppas om. En häst kan bli smalare eller växa till sig, precis som ryttaren. Se därför till att testa sadeln regelbundet, minst en gång om året, så att den fortfarande är en perfect fit för er båda.

Så sadlar du hästen

För att undvika skavsår är det viktigt att en häst alltid är helt ren innan sadeln sätts på. Du lägger sedan sadeln tillsammans med schabraket över halsen och skjuter bak den i pälsens riktning tills den sitter på rätt plats över manken.

Fäst sadelgjorden löst under hästen och kontrollera att schabraket ligger platt — nu är du klar!

Frågor om hästsadlar

Här samlar vi våra läsares frågor om hästsadlar.

Vad heter hästsadel på engelska?

Hästsadel heter på engelska horse saddle.


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.