Här går vi igenom allt du behöver veta för att bli fodervärd.
Att bli fodervärd för en häst är mycket givande men innebär också ett stort ansvar. Självfallet måste du älska hästar för att bli det, men det gäller att du också inser vad det innebär ekonomiskt och tidsmässigt.
Artikelns innehåll
Vad är en fodervärd?
En fodervärd tar hand om hästens mat och skötsel men är samtidigt inte dess ägare. Beroende på vilka villkor du och ägaren kommit överens om har du ansvar för hästen under en utsatt tid då du ska utfodra den och se till att den är frisk och välvårdad.
Vilka skyldigheter har en fodervärd?
Som fodervärd är det upp till dig att se till att hästen är omskött. När överenskommelsen med ägaren görs kan ni bestämma exakt vad du är skyldig att betala för, exempelvis foder, veterinärkostnader och tillbehör.
Vilka rättigheter har en fodervärd?
Genom att bli fodervärd får du full tillgång till hästen som om den vore din egen. Däremot är det upp till dig och ägaren att bestämma om du ska kunna använda hästen i tävlingar eller inspelningar.
Fodervärd eller medryttare?
Det finns ett alternativ till att bli fodervärd till häst: att bli medryttare. Här fortsätter ägaren bära huvudansvaret för hästens hälsa och utgifter, men du betalar en slags "hyra" för att få rida den. Det är ett billigare alternativ till att bli fodervärd, men innebär samtidigt att du inte har samma tillgång till hästen.
Att bli medryttare är ett billigare alternativ till att bli fodervärd, och kan passa många.
Om du har ett genuint hästintresse är både fodervärd och medryttare bra lösningar på att få ta del av en häst, utan att äga en själv. Vi tycker att båda sätten har sina respektive styrkor, och det handlar ofta om hur mycket tid och pengar du är beredd att lägga på hästlivet.
Varför fodervärd?
Den främsta anledningen till att en person blir fodervärd till häst är helt enkelt att de älskar hästar men kanske inte har möjlighet att köpa en egen. Det är också ett bra sätt att testa om man verkligen vill ha en häst med allt vad det innebär.
För- och nackdelar med att bli fodervärd
En häst är ingen leksak utan en levande varelse med känslor och massor av kärlek att ge och få. Om du vill ha en egen häst är det därför extremt viktigt att du verkligen förstår vad det innebär. Även om du har råd att köpa en häst idag är det alltid bäst att börja som fodervärd för att prova på hur det är att ha häst.
Har du inte råd är det ett fantastiskt sätt att få uppleva livet med häst. Nackdelen är att den inte är din och att du en dag kanske kommer att skiljas från den. Det kan också kosta en hel del att vara fodervärd åt häst.
Så blir du fodervärd till häst
Är du intresserad av att bli fodervärd kan du börja med att kontakta lokala rid-föreningar och stall. Det finns också möjlighet att annonsera eller hitta annonser online, exempelvis på Facebook och Blocket.
Vilka regler gäller för fodervärden?
I de flesta fallen krävs att fodervärden är 18 år fyllda och att där redan finns dokumenterad erfarenhet av hästar och ridning. Är du under 18 måste din vårdnadshavare teckna kontraktet.
Har du däremot inte erfarenhet av hästar och ridning behöver du berätta detta för hästägaren, så att de förstår vilken kunskapsnivå du har och kan hjälpa dig på det sätt som krävs för att det ska bli ett lyckat samarbete i längden.
Kostnad och ersättning
Exakt hur mycket det kommer kosta att vara fodervärd beror på avtalet med ägaren och vilka förutsättningar som finns. Kanske ägaren redan har all utrustning och ett stall? Vissa ägare vill gärna att hästen ska få extra träning eller mycket sällskap, och då kan du till och med få ersättning för det i form av reducerat pris. Det är dock du som är huvudansvarig för foderkostnaderna.
Kontrakt och avtal
När du blir fodervärd kommer du och ägaren teckna ett så kallat fodervärdsavtal till häst. Här specificeras saker som:
- Hur länge ska avtalet gälla?
- Vem ska betala försäkringen?
- Vem betalar för hovslagare och utrustning?
- Hur mycket ska hästen ridas?
- Ska hästen tävla eller gå på specialträning?
- Har du rätt att köpa hästen så småningom?
Kontraktet tecknas innan du börjar som fodervärd och fungerar som ett skydd för er båda. Genom kontraktet framgår respektive parts rättigheter och skyldigheter, så att inga frågetecken dyker upp om en situation eller ansvarsfråga skulle uppstå.
Situationer
Det kan uppstå problem med fodervärden där ägaren inte är nöjd med hur hästen sköts. Det ska stå i kontraktet vad som förväntas av fodervärden och om kraven inte uppfylls kan det brytas i förtid.
För att undvika onödiga risker kan det vara bra om hästen genomgår en hälsokontroll innan du bli fodervärd, så att ni båda är säkra på hur hästen mår innan samarbetet påbörjas.
Övrigt
Om du ska vistas utomlands och vill passa på att bli fodervärd finns det sådana möjligheter. I England finns det många stall och här brukar man skilja på part time lease, det vill säga deltidshyra, och full lease, vilket är närmare det vi kallar fodervärd,
- Artikel: Hur blir man fodervärd?
- Uppdaterad: 17 november 2024
- Adress: stallet.nu/fodervard
Kommentarer
Det har inte skrivits några kommentarer ännu.