Många barn är intresserade av hästar och nyfikna på att börja rida — men hur tidigt är det dags att börja egentligen?

Många föräldrar hör av sig och undrar när och hur man börjar med ridning för sina barn. Här går vi igenom allt du behöver veta om du har ett hästintresserat barn hemma.

Ridning som hobby

Ridning och hästhållning är en utmärkt hobby för barn, eftersom det lär dem om både empati, ansvarstagande och att ha respekt för djurriket — oavsett om det handlar om stora eller små djur.

Ofta stöter man på andra djur så som katter eller hundar i stallet, och tillsammans är det lätt att bli som en stor familj tillsammans med de övriga i stallet. Dessutom krävs det en del arbete utöver själva relationen med hästen, så som mockning, utfodring och hästrengöring.

Då kan barnen börja rida

För både barnen och hästarna är det viktigt att inte börja för tidigt, men när kan det vara dags?

En god regel brukar vara att barn från sex år har utvecklat sitt balanssinne och sin finmotorik så pass att det kan vara lämpligt för dem att börja prova på ridning. Dessutom har de hunnit bli tillräckligt stora för att vara någorlunda säkra i sitt hästintresse och det är därför en större chans att de faktiskt behåller intresset när de väl börjat rida.

Kom dock ihåg att alla barn utvecklas olika snabbt, och det kan vara så att ni behöver vänta till sju år innan ni börjar med ridning om ni tror att ert barn har svårt med trygghet, motorik eller balans.

Det viktiga är att både ni och barnet känner sig trygga i att utforska den fina världen som hästhobbyn innebär.

Prova på ridning för barn

Om ditt barn vill prova på ridning finns det några olika alternativ:

1. Ridlekis

Om ditt barn vill prova på ridning finns det ofta ridlekis på stall där ridningen är anpassad till barn och som därför är trygga för barnen att delta i, även om de inte har åldern inne eller kanske är lite rädda för hästar i början.

Hela situationen är dessutom ganska kravlös och ger ett bra smakprov på hur det kan vara att hålla på med hästar och allt arbete som tillkommer runt omkring.

2. 4H-gårdar

Dessutom är det vanligt att det finns ridning för barn i 4H-gårdar, som exempelvis i förorten Aspudden i Stockholm — Aspuddsparken erbjuder en mycket populära hästridning för barn som alltid är välbesökt och där barnen får sitta på en häst som leds runt i parken.

Ofta är det hästintresserade ungdomar som leder hästarna och det gör det lätt för barnen att få en relation till både hästen och ridledaren.


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.